Onweerskansen 2019 - Algemene vooruitzichten

Gestart door ThaGhostNL, zo 19 mei 2019 - 10:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij?

< 10 (Buitengewoon weinig)
3 (8.6%)
10-15 (Zeer weinig)
3 (8.6%)
15-20 (Weinig)
3 (8.6%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
7 (20%)
25-30 dagen (Normaal)
5 (14.3%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
5 (14.3%)
35-40 dagen (Veel)
7 (20%)
40-45 dagen (Zeer veel)
1 (2.9%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
1 (2.9%)

Totaal aantal stemmen: 0

dennis089

Inderdaad nog niks te zien op de sats. Hopelijk pakt Limburg vandaag een mooiere prijs want gezien het bliksem kaartje kwamen wij er erg bekaaid vanaf gisteravond. Nevertheless was het wel mooi eindelijk weer onweder te hebben. Het seizoen is begonnen :)
Nieuwstadt, MiddenLimburg - Hückelhoven, NRW Duitsland
onweersdagen 2017: 4. // Onweersdagen 2018: 6.

Joep

In het oosten van Frankrijk ontstaan nu de eerste onweersbuien, vrij exact volgens planning. Dit wordt een gebied met zware onweersbuien dat in NNW-N delijke richting op weg gaat naar ons land.

Reinier vd berg

Tevens verwachting Harmonie

Energizer85

Toch gewoon fris aan de westkant van Nederland.... en een noordenwind... niet het meest gunstige voor onweersbuien om te overleven lijkt me....

Energizer85

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 06 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

De hoogtestroming is zuidelijk. Boven het oosten van Frankrijk ontstaat vanavond een thermisch lagedrukgebied dat over het westen van Duitsland en het (uiterste) noordoosten van Nederland noordnoordwestwaarts trekt. Het laag ontstaat als gevolg van PVA op nadering van een kortgolvige hoogtetrog in combinatie met de rechteringang van de straalstroom. Het polaire front ligt om 15 UTC langs ongeveer 1° OL (ongeveer Theta-w 850 hPa 9°C ). Boven het oosten van Nederland bevindt zich een secundair front met ten oosten daarvan zeer warme lucht. Aan de noordflank van het thermisch laag stroomt deze warme lucht rond 850 hPa westwaarts. Aan de zuidkant van het thermisch laag vormt zich een convectief complex, dat vannacht over Nederland noordwaaerts trekt. Hierbij neemt de activiteit van het polaire front (ten zuidwesten daarvan) sterk af. Aan het einde van de nacht passeert het polaire front. Donderdag passeert een rug. Vrijdag trekt een actief laag over het westen van Frankrijk noordnoordoostwaarts waardoor bij ons de stroming zuidoostelijk wordt.

Modelbeoordeling:

Er zijn verschillen in de timing, diepte en baan van het thermisch laag, waarbij het in de Hir uitvoer circa 3 uur later komt. Dit zorgt voor nogal wat onzekerheden in de windverwachting. Op grond van de waarnemingen (12-16 UTC) is er nog weinig verschil in neerslag (convectieve) patronen tussen de diverse uitvoer en lijkt alle uitvoer nog goed op de waarnemingen. De luchtdrukdalingen in het ZW van Duitsland zijn wat groter dan in de Hir uitvoer. Het tijdstip waarop de buienlijn het zuiden bereikt lijkt ca 1 uur later dan in de vorige uitvoer, maar dit valt binnen de onzekerheid.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Donderdag Tmax enigszins afhankelijk van opklaringen, gemiddeld circa 18°C. Vrijdag opnieuw warm, tot 28°C in het zuidoosten en oosten.

Wind:

In de Harmonie36 uitvoer in het uiterste oosten uitschieters tot circa 65 kn. In het oosten is de inversie aan de grond het zwakst. We gaan momenteel uit van maximaal circa 40 kn, maar een sterke organisatie van de convectie kan er alsnog voor zorgen dat de windstoten door de relatief sterke inversie de grond bereiken. Er is een timingverschil van ca 2 uur in het windveld aan de zuidwestkant van het thermisch laag, waarbij de diverse Harmonie uitvoer het snelst is en de Hir- en EC uitvoer het traagst. We gaan nu uit van 6 Bft aan de zuidwestkant van het laag.

Bewolking:

Bij de buien ontstaat ST in de stabiele grenslaag, dit is in alle uitvoer zichtbaar. Deze lost donderdagochtend van het zuiden uit op. Convectieve toppen FL350-400. Donderdag ondiepe convectie tot max FL100.

Neerslag:

Er is veel CAPE, 1000-2000 J/kg, met de hoogste waarden in het NO, maar de hoogste waarden vallen niet samen met de convectie. De convectie vindt niet vanaf de grond plaats, maar vanaf circa 850-750 hPa. De effectieve schering is hoog, 40-50 kn (1,5-7 km) op basis van de EC uitvoer. Daardoor valt een sterke organisatie van de convectie te verwachten. De Harmonie uitvoer laat een multicell-lijn patroon met boogecho-segmenten zien, wat voor een deel de relatief hoge windstoten kan verklaren. Waterinhoud is hoog 35-40 mm, Neerslagintensiteit is hoog, tot circa 50 mm/uur, maar omdat het systeem snel trekt, liggen de maximale sommen tussen 20 en 30 mm, zeer lokaal meer

Nieuwe Guidiance KNMI

Nog steeds behoorlijk hoopgevend....

Powered by EzPortal