Rheden getroffen door tornado, schadespoor 5 kilometer lang

Gestart door TMCThomas, wo 05 jun 2019 - 14:21

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Rheden getroffen door tornado, schadespoor 5 kilometer langRHEDEN - Vier à vijf kilometer lang en vijftig tot honderd meter breed. Dat is het schadespoor van een tornado, die dinsdagnacht in Rheden heeft huisgehouden.
Op basis van de eerste foto's dacht MeteoGroup nog aan een valwind. Inmiddels zijn twee mensen van het weerinstituut uit Wageningen zelf poolshoogte gaan nemen in Rheden. En zij kunnen maar één conclusie trekken uit het schadebeeld: het is toch een windhoos geweest.


Luister het gesprek met weerman Reinout van den Born op Radio Gelderland terug:
https://soundcloud.com/omroepgld/weerman-reinout-van-den-born-het-was-een-tornado-windhoos

Het schadespoor is duidelijk te volgen van de provinciale weg in Rheden richting Velp, door de weilanden, richting de Posbank. 'We hebben het spoor ook gezien, een kilometer drie à vier verder, midden in het bos. Dus ik kan maar tot één conclusie komen', legt weerman Reinout van den Born uit.

Slurf uit de wolk
Een windhoos is hetzelfde als een tornado. 'Dat is zo'n slurf die uit de wolk hangt, plaatselijk een wervelwind veroorzaakt, die vaak beweegt met vrij grote snelheid beweegt en daardoor dus een heel duidelijk afgebakend schadespoor achterlaat dat je heel goed kunt volgen.'

Het weerinstituut is bezig het kilometerslange spoor in kaart te brengen. 'Daarbinnen is de schade echt enorm', aldus Van den Born.

'Zeer ernstige situatie'
Bij de hulpdiensten kwamen meer dan honderd meldingen binnen van schade. Vooral in de straat De Del in Rheden is de ravage goed te zien. Bomen zijn op huizen gevallen en meerdere auto's zijn bedolven onder de takken.

De brandweer spreekt van 'een zeer ernstige situatie'. Niet alleen woonhuizen in Rheden zijn beschadigd, ook het sportpark is getroffen. Daar is een deel van het dak van de kantine eraf geblazen. Een woordvoerder kan nog niets zeggen over de totale omvang van de schade. 'We proberen het dorp weer leefbaar te maken.'

'Rheden is onherkenbaar'
Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden is hevig geschrokken van de storm. 'Rheden is onherkenbaar geworden', zegt hij in een reactie. 'Er zijn zoveel bomen ontworteld en sommigen zijn zelfs tegen huizen gevallen. We zijn met man en macht bezig om de schade te herstellen en Rheden weer veilig te maken. De veiligheid is nu namelijk het belangrijkste, mensen moeten er zeker van zijn dat ze veilig de weg op kunnen.'De burgervader sprak met diverse getroffen inwoners. 'Ze kunnen nauwelijks geloven wat er is gebeurd. Veel mensen zagen pas bij daglicht wat er eigenlijk aan de hand is. Ze zijn er erg van onder de indruk. Je huis is de plek waar je je veilig moet voelen. Als daarmee iets gebeurt, is dat het ergste wat je kan overkomen.'

Op een aantal plekken in Rheden is asbest gevonden. Deze plekken zijn afgezet en worden woensdag opgeruimd. Deze werkzaamheden duren volgens de gemeente nog zeker de hele dag.

Bron: Omroep Gelderland

TMCThomas


GeneralDuke

Nijmegen
Utrecht (overdag)

Armand


ThaGhostNL

Wat er aan schade te zien is, schat ik dat het een EF1 misschien wel een EF2 torrie is geweest. Best heftig en nog zijn er van die mensen die code oranje erg overtrokken vonden, want bij hunnie was er niets aan de hand...
You know you're a geek when... You try to shoo a fly away from the monitor with your cursor. That just happened to me. It was scary.

dennis089

Ik zei het gisteren al. Dat het me niks zou verbazen als er een zou ontstaan. We gaan mijn inziens dit soort extremen vaker meemaken. Spannende tijden :o :)
Nieuwstadt, MiddenLimburg - Hückelhoven, NRW Duitsland
onweersdagen 2017: 4. // Onweersdagen 2018: 6.

Powered by EzPortal